J.Allen Hynek – Čech, který dobyl světovou ufologickou scénu

J.Allen Hynek se svou typickou dýmkou

Přináším Vám prvního člověka, mého seriálu známých ufologických osobností. Jako Čech nemohu toto místo nevěnovat původem českému ufologovi Dr. Josefu Hynekovi.

Narodil se 1.května 1910 v americkém Chicagu českým emigrantům. Vystudoval Chicagskou univerzitu a později univerzitu fyziky a astronomie v Ohiu. Po začátku druhé světové války začal pomáhat armádě USA, při rozvoji amerického námořnictva.

Do většího povědomí vstoupil Hynek  až armádním projektem Sign (znamení) a Grudge (zášť), které se oficiálně zajímaly aktivitou UFO na území USA a fungovaly pod United States Air Force. Na těchto projektech se Hynek účastnil jen okrajově, ale po příchodu do projektu Bluebook (Modrá kniha) ho znal téměř každý američan vlastnící televizi, nebo rádio.

V projektu Bluebook Hynek pracoval jako poradce pro vyšetřování tisíců množících se pozorování UFO nad USA. Přesněji jeho práce byla, určit zda se v některých případech nejedná o nějaký astronomický jev.

V začátcích své kariéry po boku armády USA byl Hynek silným skeptikem a byl přesvědčen, že na každé pozorování je možné najít přirozené vysvětlení. Když se mu však na jeho stole začala hromadit pozorování důvěryhodných lidí jako byli vojáci, policisté, piloti a astronomové, své přesvědčení začal pomalu měnit. Později veřejně přiznával, že v mnoha případech se jednalo o pozorování, na jejichž vysvětlení lidská logika nestačí. Dokonce v jednom z jeho mnoha vystoupení v televizi řekl: „To co ti lidé viděli zajisté nebyly hvězdy, balóny, letadla, nebo bahení plyny.“

Steven Spielberg ho obsadil ve svém filmu "Blízká setkání třetího druhu", kde ztvárnil sám sebe

Po pár letech začal s postupy projektu Bluebook nesouhlasit, ale přesto v něm vydžel až do jeho konce v roce 1969. Projektem Bluebook byla na konci šedesátých let vytvořena tzv. Robertsonova komise, která roku 1969 rozhodla, že UFO nepředstavují jakékoliv ohrožení pro USA a celý projekt konečnou Condonovou zprávou skončil.

Za čtyři roky na to Hynek zakládá společnost CUFOS – Center for UFO Studies (Centrum pro výzkum UFO), ve které je i ředitelem. Archivy této společnosti tvořily tisíce dokumentů, především z let 1950-1960. V listopadu 1978 připravil Hynek, ufolog Jacques Vallée a vesmírný inženýr Dr. Claude Poher projev pro OSN, jehož cílem bylo UFO dostat nad úroveň posměchu a později založit mezinárodní výzkumnou síť.

Krátce na to byla založena organizace MUFON – Mutual UFO Network, která se zabývá výzkumem UFO na území USA, poslední dobou však informace spíše sbírá, než podrobuje analýzám.

27.března 1986 Hynek umírá na rakovinu – nádor na mozku a zároveň tak končí životní pouť jednoho z nejznámějších ufologů světa.

Posted on 8 února, 2012, in Alternativní myšlení, Exopolitika, Nezařazené, Ufologie, Věda and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Napsat komentář.

Napsat komentář